top of page

Testament

Indien u een testament wenst op te stellen, heeft u de keuze tussen een eigenhandig testament of een notarieel testament.

Om een testament te maken moet u vanzelfsprekend bekwaam zijn. Dit betekent ook dat minderjarigen in principe geen testament kunnen maken. Een uitzondering geldt voor minderjarigen ouder dan 16 jaar. Zij kunnen bij testament beschikken over de helft van hun vermogen.

 

Eigenhandig testament

​

U kan zelf een geldig testament maken. U bent dus niet verplicht om langs de notaris te passeren. Een eigenhandig testament heeft drie geldigheidsvoorwaarden:

  • Zelf geschreven

  • Datum

  • Handtekening

Het nadeel van een eigenhandig testament is dat het boven water moet komen wanneer u komt te overlijden. Bovendien riskeert u dat het testament in de foute handen terecht komt.

U heeft de optie om een eigenhandig testament in bewaring te geven bij de notaris. Die zorgt er dan voor dat het bewaard wordt in de kluis en hij zal het testament inschrijven in het Centraal Register voor Testamenten (CRT). Op die manier komt het boven water wanneer u komt te overlijden. De notaris moet immers bij ieder overlijden dit register raadplegen.

Het is daarnaast ook aan te raden om u te laten bijstaan door een specialist ter zake. Het testament moet immers juist, helder en duidelijk geformuleerd zijn opdat het kan uitgevoerd worden.

 

Notarieel testament

​

Bij een notarieel of openbaar testament dicteert u de inhoud van uw testament voor de notaris, in het bijzijn van twee getuigen (of een tweede notaris).

De notaris maakt een authentieke akte van uw testament.

Het voordeel van een notarieel testament is de juridische bijstand van de notaris. Bovendien zorgt de aanwezigheid van de notaris ervoor dat de bekwaamheid van de testator gecontroleerd wordt. Daarnaast is de bewijswaarde van een authentieke akte groter: het zal moeilijker zijn om de inhoud ervan te betwisten.

Ook dit testament wordt ingeschreven in het CRT zodat het zeker boven water komt bij een overlijden.

Het nadeel zijn de verplichte formaliteiten. Een eigenhandig testament kent weinig formaliteiten en kan eenvoudig opgesteld worden zonder aanwezigheid van een notaris en getuigen. De keerzijde van die flexibiliteit is dat er een risico bestaat dat de inhoud niet juridisch correct is waardoor het testament niet, of niet helemaal kan uitgevoerd worden.

 

Internationaal testament

​

Een internationaal testament komt in de praktijk weinig voor, maar kan een interessante derde piste zijn in het kader van internationale nalatenschappen.

Het concept is dat de erflater erkent dat een bepaald geschrift zijn testament is. Het hoeft dus niet handgeschreven te zijn zoals een eigenhandig testament. Wel is de aanwezigheid van een notaris en twee getuigen vereist.

 

Inhoud van het testament


U kan niet eender wat schrijven in uw testament. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om wilsbeschikkingen te maken die strijdig zijn met de openbare orde en/of de goede zeden.

Daarnaast kan u in theorie ook uw kinderen niet onterven. Zij hebben, behoudens onwaardigheid, steevast recht op een bepaald deel van uw erfenis. Dit noemen we de “reserve”. Hetzelfde geldt voor uw echtgeno(o)t(e). Daarom worden deze erfgenamen ook de reservataire erfgenamen genoemd.

Zo heeft uw echtgeno(o)t(e) steeds recht op het vruchtgebruik van de gezinswoning en huisraad, ofwel vruchtgebruik op de helft van de nalatenschap. De reserve van de kinderen bedraagt sinds kort de helft van de nalatenschap, die zij onbezwaard moeten kunnen opeisen.

Verder kan u in uw testament verschillende soorten “legaten” opnemen:

  1. Algemeen legaat: hierbij wijst u één of meerder personen aan die uw hele nalatenschap moeten krijgen, de zogenaamde algemene legataris(sen)

  2. Legaat onder algemene titel: in dit geval wijst u een deel van uw nalatenschap aan voor een bepaalde persoon. Bijvoorbeeld “een derde van mijn nalatenschap”, of “al mijn roerende goederen” of nog “de helft van mijn onroerende goederen”

  3. Bijzonder legaat: u geeft een bepaald goed aan een begunstigde. Bijvoorbeeld: kunstcollectie, auto, meubels…

​

We wijzen er nog op dat het testament kan steeds herroepen worden. Bij overlijden zal het meest recente testament uitwerking krijgen.

Let op, het maakt daarbij niet uit of het testament al dan niet voor een notaris werd opgemaakt. Zo kan een notarieel testament herroepen worden door een eigenhandig testament en natuurlijk ook omgekeerd!

​

​

​

​

Wetsfoon 7 op 7

Professioneel advies

Op maat

Wanneer het jou past!

€ 24,95 incl. btw

bottom of page